TPI - Transpersonal Psychology Institute :: advanced academic education TPI.si.

Uporabnost TCT®

Strokovna besedila

Akademska besedila, rezultati raziskav >>

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?
Nudimo vam rešitve
za vaše težave!

Inštitut Trans. Psih.

Inštitut Trans. Psih.
Prisotni 15 gostov .

Donacije za ITP

Bi želeli finančno pomagati pri raziskavah na Inštitutu? Donirate lahko vsoto po izbiri. Hvala vam!

Amount: 

Zgrešene predstave o hipnozi PDF Natisni E-pošta

 

Na žalost se velika večina ljudi seznani s hipnozo preko spektakularnih filmov produkcije Hollywooda. Tako lahko v takih filmih vidimo neverjente stvari in učinke "hipnoze", kar lahko na gledalce vpliva vse prej kot pozitivno.

 

Poglejmo si najpogostejše zgrešene predstave o hipnozi:

 • Stranka ne bo mogla priti iz hipnoze nazaj v budno stanje
  To enostavno ni mogoče. Hipnotično stanje je zelo podobno spanju (ni pa isto), tako da se lahko v najhujšem scenariju zgodi (pri avtohipnozi, denimo), da oseba enostavno zaspi in se prebudi ko je naspana, povsem pri sebi in v redu.

 

 • Stranka bo v hipnotičnem stanju izdala svoje najbolj osebne skrivnosti
  To ni možno. Tudi v globokem hipnotičnem stanju je še vedno prisoten t.i. kritični faktor, ki omogoča izražanje svobode izbire stranke. Vsaka hipnoza je avtohipnoza, v to ni dvoma.

 

 • Hipnoza je enaka spanju
  Ne, hipnotično stanje se dogaja v t.i. alfa stanju  možganskih valov in morda v plitki obliki theta stanja. Spanje pa se vedno dogaja v globokem theta ali celo delta stanju možganskih valov. Hipnotično stanje NI spanje, je le stanje globoke sproščenosti in sugestibilnosti.

 

 • Stranka se po hipnozi ne bo spominjala vsega.
  Vsakdo se lahko po hipnozi spomni vsega, kar se je dogajalo med seanso hipnoze. Izjeme tukaj so seveda zelo globoka stanja hipno transa (somnabolizem); taka stanja so zelo redka. Prav zato se seanse hipnoterapije praviloma snemajo na audio ali video zapise.

 

 • Stranka ne bo imela kotrole nad dogajanjem v seansi.
  Kot rečeno, kritični faktor je tudi v najglobjem hipnotičnem transu še vedno prisoten. V hipno transu ne boste nikoli storili ničesar, kar sami ne bi izbrali.
  Torej, tiste spektakularne "on stage" demonstracije hipnoze, v katerih ljudje kikirikajo, se slačijo in se morda ne morejo spomniti svojega imena - z vsem tem so se ti ljudje stinjali in so dopustili, da se jim te stvari sugerirajo. Nič mističnega, nič posebnega, torej. Vsaka hipnoza je avtohipnoza, naj to še enkrat poudarimo.

 

 • Stranka bo v hipnotičnem stanju vedno govorila resnico.
  Nemogoče. Ljudje nismo stoli in kamni ali drva, temveč imamo relativno svobodno voljo. In neka globoka sproščenost, kar hipno trans zares je, te svobode izbire ne anulira.

 

 • Hipnoza je v bistvu kontrola uma.
  Ne, hipnotično stanje je zgolj stanje globoke telesne in umske sproščenosti in s tem povečane sugestibilnosti. Nemogoče je druge pripraviti do česarkoli, če tega sami ne dopustijo. In še v primerih, ko to dopustijo (kot je to recimo v primerih "on stage" hipnoze), je to zgolj kratkotrajno.

 

 • NEmogoče je hipnotizirati vsakogar.
  Ne, vsakdo ima v sebi kapacijteto progresivne sprostitve, sugestibilnosti in mentalne umirjenosti. Vsakogar, ki se res odpre, zaupa svojemu terapevtu in si dovoli upoštevati sugestije med seanso hipnoze, je mogoče hipnotizirati. Nekateri ljudje pač niso dovolj odprti in se nočejo prav zares odpreti in sprostiti, to je vse.


Imate dodatno vprašanje?